Réti Pálinka- és Vendégház
9165 Tárnokréti, Fő u. 12.
Tel: 30/9893-711, 30/3001-129

Rólunk


Pálinkafőzdénk története | Vendégházunk története Díjaink, elismeréseink

Az egész úgy kezdődött….

2008. nyarán barátainkkal egy hetet a Balaton partján töltöttünk. Ezalatt az idő alatt Siófokra is eljutottunk, konkrétabban pedig egy bor és pálinka szaküzletbe, ahol a társaság megkóstolt egy Zimek nevezetű sárgabarack pálinkát, ami cseppet sem hasonlított az addig kóstolt pálinkákra. Nem volt olyan vad erős, az illata az érett baracké, amibe kedvünk lett volna egyből beleharapni, az íze pedig még a laikusok számára is egyértelműen sárgabarack volt. Mikor kérdeztük, honnan való ez a finom nedű, mondták, hogy itt készítik a környéken, nézzük meg, érdemes. Így kerültünk Zamárdiba a Zimek manufaktúrába, ahol először azt hittük nem jó helyen járunk. Ugyanis a főzde semmiben sem hasonlított a korábban megismert kisüsti főzdékhez.

pálinka főzésA különbség:

- éteri tisztaság, a cefre betöltésével járó kosznak nyomát sem láttuk,

- semmi büdös, csak a pálinka finom illata,

- és egy gyönyörű sárgaréz gép, amely kinézete alapján inkább laboratóriumi gépezetnek látszódott.

A kiszolgálás is tökéletes volt, jó egypár pálinkát megkóstoltattak velünk, amelyek majd mindegyike érmet nyert rangos versenyeken, mellé szendvicseket, apró falatkákat kínáltak. Nem csoda, hogy ezek után élményekben és vásárolt pálinkával gazdagon megpakolva tértünk haza.

A történet talán itt véget is ért volna egy szép emlékkel, de családi vállalkozásunk, ami eredetileg építőiparral foglalkozott, falunkban megvásárolt egy régi műemlék jellegű épületet hatalmas földterülettel, erdővel, istállóval és egy régi magtár épülettel. Fel szerettük volna újítani, és falusi szálláshelyként működtetni. Erre pénzt az önerőnk mellett pályázati forrásokból reméltünk. Az ehhez megfelelő pályázatot azonban elhalasztották, önerőnk pedig az egész épület rendbe hozásához nem volt elegendő.

Elkezdtünk gondolkodni, hogy első lépésben esetleg a magtár épülettel kellene kezdenünk valamit. Akkor jutott eszünkbe a balatoni emlék, mert ott jártunkkor elmondták, hogy német „Müller” gyártmányú berendezésüknek ők a magyarországi forgalmazói.

Pálinkafőzés kisebb mennyiségben is gazdaságosan

Pálinkát mi is főzettünk ki minden évben, így azt tudtuk, hogy környékünkön bérfőzde nem sok működik, ami nekünk is gyakran nehézséget jelentett. Valamint ami van, az mind kisüsti jellegű, ahol legalább 500 liter cefremennyiséget biztosítani kell ahhoz, hogy az embernek csak a saját cefréjét főzzék ki máséval össze nem keverve. A Zamárdiban megismert rendszer ellenben már akár 100-150 l cefrével is gazdaságosan működtethető, ekkora mennyiség már gond nélkül kifőzhető. A környékbeli gazdáknak, gyümölcsössel rendelkező embereknek pedig általában ekkora nagyság áll rendelkezésére, főleg, ha valaki nem vegyes pálinkát szeretne, hanem csak egyfajta gyümölcsből készültet.

2009. húsvét táján felvettük hát a kapcsolatot Roland Zimek-kel (a Zimek manufaktúra tulajdonosával és főzőmesterével), rajta keresztül pedig a Müller cég tulajdonosával, Bernd Müllerrel. Árajánlatot kértünk, összevetettük a Magyarországon gyártott, kinézetében és tudásában a németet meg sem közelítő „egyutas” lepárlóberendezéssel, és alapos számítások után megrendeltük a német saját szabadalommal rendelkező (Aromattal felszerelt: a más gépeknél használt tányérok helyett itt lemezspirált használnak a finomításhoz) berendezést.

Családi összefogással

Közben megkezdődött az épület felújítása, amit építőipari vállalkozásunk végzett el a műemlék jellegű elemeket megőrizve. A pálinkafőzési tevékenységre szüleimmel (Jankovits Ferenc és Ferencné) valamint férjemmel (Nagy Szilárd) új céget alapítottunk. Férjem közben jeles minősítéssel elvégezte a gyümölcspárlat készítő OKJ képesítést adó tanfolyamot, ő lett a főzőmester.

És hogy az elméleti tudás mellett a kellő szakmai gyakorlat is meglegyen férjem és én Zamárdiban, a Zimek manufaktúrában kapta meg a megfelelő felkészítést magától a tulajdonostól, a díjnyertes főzőmestertől, Roland Zimektől. Eközben a gép is elkészült egyedileg, a mi igényeinkre és a helyi adottságokra szabva. Az összeszerelést maga a Müller cég tulajdonosa, Bernd Müller végezte, majd a próbafőzés Zimek úr személyes jelenlétében és instrukciói alapján történt meg.

Azóta, 2009. november 10-től már működik a főzdénk. Előjegyzéseink száma legnagyobb örömünkre napról-napra nő köszönhetően elégedett főzetőinknek.

Azt azonban mindenkinek tudni kell, hogy a legmodernebb, legtöbbet tudó berendezés ellenére is (ami világszínvonalú pálinka előállítására képes) jó pálinkát csak jó minőségű alapanyagból lehet készíteni.

A legjobb minőség elérése érdekében főzdénkben személyes cefrézési tanácsokkal is segítjük főzetőinket és az érdeklődőket. Ezenkívül szívesen látunk mindenkit, aki szeretne betekintést nyerni a pálinkafőzés rejtelmeibe.

… és a történet folytatódikVendégházunk története

Ahogy korábban is írtam pálinkafőzdénk egy régi földesúri birtok magtárából lett kialakítva. A korabeli stílusú nagybirtokosi lakóépület azonban továbbra is romos állapotban állt főzdénk mellett. Sajnos ennek felújítására nem állt rendelkezésünkre megfelelő anyagi háttér. 2009. év végén azonban a térség felzárkóztatására Európai Uniós támogatásokra lehetett pályázni, amit mi is megpróbáltunk. A pályázatokat csak nagyon lassan bírálták el, de végül 2011. tavaszán megszületett a kedvező döntés, így megkezdődhettek a felújítási munkálatok.

Elképzelésünk egy 3 szobás összesen 12 férőhelyes vendégház kialakítása volt, amely a pihenni vágyó turisták számára minden igényt képes kielégíteni. Így terveztünk az épülethez infraszaunát, szabadtéri fedett kemencéző, bográcsozó helyiséget és egy kinti lefedhető medencét is. A beruházások 2013. nyarán fejeződtek be, így a pálinkafőzdénket csak látványosságként megtekintő vendégeinket már el is tudjuk szállásolni. Amennyiben igény van rá, kemencében készült finomságokat kóstolhatnak meg és a környék megismerésére különféle programok szervezését is vállaljuk vendégeinknek.

A gyerekeket játszótér és háziállatok serege várja (kutya, macska, nyúl, papagáj, mangalica, birka, baromfi), ahol az etetés és a gondozás is megengedett 2 lányunk: Kata és Anna társaságában, akik a vendégház mindennapjaiban szívesen részt vesznek.

Folyamatos fejlesztésekkel

Közben pálinkafőzdénket – köszönhetően főzetőink elégedettségének – egyre jobban megismerték környékünkön (sőt még egy kicsit távolabb is), így előjegyzési naptárunk augusztusban már teljesen betelt az egész évre. Ez elgondolkodtatott minket. Elégedett ügyfeleinket nem akartuk elveszíteni, ezért újabb uniós pályázat (Leader támogatás) segítségével egy kisebb, 180 l térfogatú új főzőüstöt is beüzemeltünk 2012. szeptemberében. Emellett a berendezések hűtővízének visszaforgatásával vízfelhasználásunkat is sikerült csökkenteni, amivel a környezetbarát technológiákat alkalmazó vállalkozások sorába léptünk. Vendégházunk melegvízének nagy részét szintén a felmelegedett hűtővíz illetve napelemek biztosítják.

Várunk mindenkit:

- aki cefréjét (akár kisebb mennyiségben is) külön, máséval össze nem keverve szeretné kifőzetni jó,

- aki jó minőségű, egyfajta gyümölcsből készült (és nem vegyes) pálinkát szeretne,

- aki szeretne megismerkedni a modern, higiénikus pálinkakészítés és cefrekészítés rejtelmeivel

- aki családjával hosszabb-rövidebb időt térségünkben töltene megismerve és felfedezve a környék látványosságait (akár kerékpárosan is)

- aki barátaival egy rövidebb kirándulásként megismerkedne pálinkaházunkkal és kemencés ételeinket is megkóstolná.

 
Nagy Viki Réti Pálinkaház

Nagy Szilárdné
Viktória